Menu
Mijn verlanglijsten Verlanglijsten
0,00 € Winkelmandje
Categorie Opinel
Filter
Prijs 1

Gelieve tenminste een prijs in te vullen

Geen resultaten voor deze prijsmarge.

Geen geldige prijsmarge.

Materiaal 0
Gewicht 0
Selectie 1
Opinel

Opinel: een mes voor practicus en purist

Messenkenners hebben bij de naam Opinel meteen een beeld voor ogen. Een puristisch mes met massief houten heft, praktischer kan het niet. Maakt u nu kennis met het Franse merk dat met de simpelste middelen opperste functionaliteit bereikt en bestelt u eenvoudig uw nieuwe exemplaar bij Galeria Inno!

In Frankrijk is het merk Opinel bijna te omschrijven als institutie, dat diep geworteld is in de cultuur van alledag. Tijdens kleine klussen in en om het huis maar ook op het land wordt natuurlijk meteen het knalrode beukenhouten mes uit de broekzak gehaald, die u met een vloeiende beweging zo heeft opengeklapt.

In Duitsland en in de rest van Europa is de naam Opinel een waar begrip voor messen die eenvoud, schoonheid en een deugdelijkheid tot in de perfectie combineren. Deze sterke eigenschappen waren van het begin af aan van groot voordeel en hebben de messen van Joseph Opinel onder de gehele landsbevolking populair gemaakt. Het simpele klapmechanisme en beukenhouten heft voelt robuust maar tegelijkertijd handzaam aan.

De meest praktische eigenschap is toch wel het speciale vergrendelingssysteem die onder de naam “Virobloc-system” onder octrooibescherming staat. Door het “Vibroloc-system” is een tweede blokkeerring niet nodig en maakt het vastklikken van het lemmet uiterst eenvoudig. Hierdoor zijn de modellen van Opinel in vergelijking tot klap- en zakmessen in vergelijkbare klasse zeer voordelig te produceren.

Het origineel: niet roestvrij, maar ongeëvenaard scherp

Ook het gebruikte staal maakt het klassieke Opinel voor zowel messenverzamelaars als noeste landarbeid interessant. In tegenstelling tot de meeste moderne zakmessen gebruikte Opinel een tijd lang alleen carbonstaal oftewel staal dat koolstof bevat. Dat onderscheidt zich van de gewone staalsoorten die voor messen gebruikt worden in twee opzichten: ten eerste is hij niet roestvrij en ten tweede is hij aanzienlijk makkelijker te slijpen.

Het bijkomende nadeel daarvan, is dat men met een Opinel mes net wat beter opletten moet dan met een gewoon zakmes. Maar daarvoor heeft u wel een lemmet dat zich met weinig moeite zo ongebruikelijk scherp laat slijpen en bovendien deze scherpte ook langdurig behoudt. Dat en het kleine bedrag die u aan dit mes kwijt zult zijn maken een mes van Opinel het perfect arbeid- en outdoormes.

Daarnaast is het mes voorzien van een echt beukenhouten handgreep, die het mes beschermt en een sterk waterafstotende eigenschap heeft. Dit maakt de gevoeligheid van het staal tot een bijzaak. Het staal zal zich ongetwijfeld verkleuren, wat zich de echte Opinel fans overigens juist wensen. Het is een teken van gebruik en een klein souvenir van alle avonturen en situaties die het meegemaakt heeft.

Ter onderhoud voldoet het, het mes na gebruik schoon te maken en soms met een lap gedrenkt in een beetje olie af te nemen. Een druppeltje olie smeert overigens ook het klapmechanisme indien hij door vocht toch een beetje stroef is geworden.

Een stukje geschiedenis van de Franse smeedkunst

Maar, ondertussen zijn de mooie messen niet alleen in carbonstaal, maar ook met lemmet gemaakt van roestvrij staal te verkrijgen. De klassieke variant herkent u aan het zwarte opschrift. De roestvrijstalen modellen zijn te herkennen aan de rode opdruk.

Het iconische klapmes uit Frankrijk is, sinds 120 jaar al, in verschillende maten en vormen te verkrijgen. Daarnaast zijn er ook nieuwere varianten in verschillende lemmetvormen die de stijl van Opinel een hedendaags tintje geeft. Ook mooie en puristische tafelaccessoires, vrolijk gekleurde ontbijtmessen en hoogwaardige keukenmessen heeft de traditionele messensmid uit Savoyen in het program.

Ontdekt u nu een waar stukje Franse smeedkunst en bestelt u uw Opinel voordelig en snel in de onlineshop van Galeria Inno!